В живота на Тодор Живков има много жени, изиграли важни роли. И

...
В живота на Тодор Живков има много жени, изиграли важни роли. И
Коментари Харесай

Секретни досиета: Какво се случи с могъщите секретарки на Тато

В живота на Тодор Живков има доста дами, изиграли значими функции. И до през днешния ден не престават да се носят легенди и митове за въздействието на секретарките на някогашния Първи над него. Още преди време те са наричани под сурдинка от хората от обкръжението му „ сиви кардинали “, а Живков им доверявал всичките си секрети и им разрешавал да колят и бесят в Централен комитет на Българска комунистическа партия.

Първата секретарка на Живков – Николина Попова, не е сред живите от 2002 година насам. Тя умря на 86-годишна възраст след тежко боледуване, като до последно от боязън пазеше реномето на Тато и отклоняваше всевъзможни предложения за изявленията, припомня retro.bg. Въпреки нестихващия медиен интерес към нея Попова проговори за връзките си с Тодор Живков едвам на смъртния си одър. Последните й дни бяха горчиви. Получаваше скромна пенсия, беше самотна и изоставена от единствената си щерка. Предана и дискретна, тя правеше услуги на близки хора с почтителна тактичност. Николина е неразделно до Първия цели 32 години – от 1954 до 1986 година

 Николина Попова

Тогава той е бил първи секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия, министър-председател и ръководител на Държавния съвет. Живков се среща с Попова, докато тя е секретарка на Антон Югов и Тато я „ наследява “ от този пост. Когато благоволява най-накрая да я пенсионира, първата му секретарка гони 70-те. „ Уважаваше ме и ме ценеше. Имам хубави мемоари, беше добър човек. Отношенията ни бяха чисто колегиални. Пък и бяхме съвсем връстници – той е с 5 година по-възрастен от мене. Когато искаше да си уреди персонални срещи, се доверяваше единствено на мен. Беше доста деликатен.

Например за 25-годишнината от националната власт той подари на всичките си сътрудници по един прекрасен часовник. Жена му Мара Малеева-Живкова беше човечна и сериозна, постоянно го съветваше по какъв начин да постъпва в избрани обстановки. Тя общуваше с елементарните хора, знаеше какви са настроенията измежду тях по всевъзможни въпроси. И той, и тя не пропускаха да ни честитят 8 март и да ни подаряват дарове по разнообразни мотиви “, споделя в последните си дни Николина.

Тя издава и любопитни детайлности от ежедневната рутина на държавника. „ Идваше към 8 ч., повече отсядаше в Централен комитет на Българска комунистическа партия, само че се отбиваше денем и в Държавния съвет, където аз му бях секретарка. По негово предложение Държавният съвет стана Министерски съвет. Сутрин в никакъв случай не пропускаше да пие кафе със сътрудниците си, в това число и с мен. Съветници му бяха писателят Димитър Методиев, Тинко Воденичаров и Михаил Буботинов, а един от помощниците бе Никола Николов. Началник на кабинета беше Милко Балев.

От него нямам хубави мемоари – не ми харесваше като човек. Най-често по служебни мотиви при него влизаха Георги Джагаров, акад. Ангел Балевски и шефът на Българска телеграфна агенция. Живков работеше по 8 часа на ден и щом се измореше, наложително си почиваше в специфичната стая за отдих директно до кабинета му. Там имаше креват “, споделя Николина. По нейни думи щерка му Людмила рядко го посещавала поради пътуванията в чужбина.

„ Като се върнеше, имаше табиет да ни събира и по микрофона да ни споделя за претърпяното и видяното. Що се отнася до слуховете за гибелта й, аз знаех, че е взела лекарство да се отрови и влезнала в басейна на банята, където я намират мъртва. Само това бях научила. Иначе Живков боледуваше от простата и диабет и го лекуваха в Правителствена болница “, разяснява първата секретарка на Тато малко преди да почине.

Докато е към момента на работа при него, тя подава щафетата в Централен комитет на Българска комунистическа партия на всеизвестната Ангелина Горинова, а Николина продължава да му бъде първа помощничка в Държавния съвет. Там се редува дружно с колежката си Мария Петрова, чиито дири се губят след свалянето на Живков. Не е ясно къде и по какъв начин е траяла живота си, само че и тя е била измежду фаворитките на Тато. Първа в сърцето му обаче била Ангелина Горинова.

 Ангелина Горинова

И до днес тя е известна като „ несменяемата “. Още като млада тя изземва цялата кабинетно-административна власт и пази достъпа до Първия по-вярно от куче. Дори на суперсекретния му телефон – „ петолъчката “, постоянно първо се чувал нейният глас. Дали сред шефа и секретарката в миналото е имало разказ, остава мистерия, само че е реалност, че даже Живков имал почит от нея, допитвал се по много въпроси и като любезен джентълмен не й отказвал съвсем нищо. Така тя съумява да се снабди с апартамент, подарък от него, в столицата и да издейства на брачна половинка си място в прословутото Първо основно, където той получил и генералски чин.

Голямата й уязвимост в тези времена бил синът й Камен, който е в артсредите и е прочут с прякора си Тимоти. И до ден сегашен той движи с наследниците на соцелита, беше и сред най-хубавите другари на починалия публицист Митко Цонев. Като юноша докарвал много главоболия на майка си поради любовните си случки. Горинова има и по-голяма щерка от първия си брак. Ангелина в никакъв случай не е вдигала завесата към връзките си с Тато. Запазва цялостно безмълвие даже когато се пораждат клюки, че имала любовна случка с него.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР